یارانه نقدی | یارانه نقدی دی ماه | یارانه نقدی جدید
یارانه نقدی 600 هزار تومان شد | شرایط دریافت یارانه جدید 6 برابری دولت
ارز ۴۲۰۰ از جمله حساسترین مسائل این روزهای کشور شده و مخصوصا تاثیر آن بر قیمت کالاهای اساسی مردمی که تقریبا همیشه تورم جزئی از زندگی آنان بوده اهمیت بیشتری دارد. مسئله به خودی خود مهم است؛ از یک طرف به اقلام اساسی مردم وابسته است و از طرف دیگر رنگ و بوی فساد در آن جدی است
اخبار زیادی در خصوص افزایش مبلغ یارانه نقدی در چند وقت اخیر شنیده شده است اما این مبلغ قطعی یارانه نقدی از طرف دولت و یا مجلس هنوز اعلام نشده است.یارانه نقدی دی ماه با شرایط جدید در 20 ماه به حساب سرپرست خانوار واریز می شود.مرحله یکصد و سی و یکم یارانه نقدی مربوط به دی ماه، روز دوشنبه (۲۰ دی ماه) به حساب سرپرستان خانوار واریز خواهد شد. واریز این مرحله از یارانه نقدی، مانند سنوات گذشته به ازای هر نفر ۴۵۵,۰۰۰ ریال به همراه افزایش حداقل مستمری خانوارهای مددجویان تحت حمایت کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کل کشور به حساب سرپرستان محترم خانوارها واریز خواهد بود.
ارز ۴۲۰۰ از جمله حساسترین مسائل این روزهای کشور شده و مخصوصا تاثیر آن بر قیمت کالاهای اساسی مردمی که تقریبا همیشه تورم جزئی از زندگی آنان بوده اهمیت بیشتری دارد. مسئله به خودی خود مهم است؛ از یک طرف به اقلام اساسی مردم وابسته است و از طرف دیگر رنگ و بوی فساد در آن جدی است.
تقریبا همه توافق دارند که وجود ارز ۴۲۰۰ فسادزا است و به دلیل اختلاف بسیار زیادی که با قیمت ارز بازار نیما (نرخ ارز بازار نیما بیشترین اهمیت را در تحلیل قیمت کالاهای اساسی دارد) دارد حذف آن در نهایت قطعی است. اما تبعات حذف آن چندان جدی است که پای هر سیاستگذاری را برای حذف آن میلرزاند. برای درک اهمیت حذف ارز ۴۲۰۰ تنها ارجاع به استدلال مخالفان کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۱ کافی است؛ چرا که عمده مخالفت آنها حول موضوع بود و آن هم مسئله حذف ارز ۴۲۰۰ و شوک قیمتیای که بر مردم وارد میکند. اما در هر حال سوال اساسیای که وجود دارد آن است که آینده قیمت کالاهایی همچون نان، گندم، دارو، روغن و گوشت چگونه از حذف ارز ۴۲۰۰ تاثیر میپذیرد و چرا باید از تبعات حذف آن نگران بود و البته به آن فکر کرد؟
تاثیر حذف ارز ۴۲۰۰ بر قیمت کالاهای اساسی
طبعا پاسخ به این سوال یک جواب تک خطی دارد: افزایش شدید قیمت برخی کالاها؛ دارو احتمالا حدود پنج برابر شود (که برای بسیاری از داروها البته این اتفاق افتاده است از قبل)، روغن بیش از دو برابر خواهد شد و گوشت و نان نیز افزایش خواهند داشت. اگر جواب واضح است، پس این همه شلوغی حول این مسئله برای چیست؟ به نظر پای چند مسئله مهم در میان است:
اول آنکه دقیقا گفته نمیشود هر کدام از کالاها تا چه میزان افزایش قیمت خواهند داشت. این ابهام در برآورد میزان قیمت کالاها به چند عامل وابسته است. اول آنکه همه مدلهای پیشبینی تغییر قیمت مدل هستند و مدلها همیشه چیزهایی را نادیده میگیرند. اگر چه ما برای درک سادهتر دنیا مجبوریم مدلسازی کنیم، ولی در علوم اجتماعی واقعا مدلها به نوع تصمیم افراد وابسته است. در ثانی مسئله دیگر تاثیر افزایش این قیمتها روی انتظارات تورمی است. در واقع اگر افزایش قیمت این کالاها انتظارات تورمی را شعلهور کند ممکن است روی نرخ دلار تاثیر بگذارد و باعث افزایش قیمتی بیشتر از آنچه گفته شده شود. حتی در شرایط فعلی که نوسانات سیاسی و اقتصادی و نیز فاصله اندک با شوک تورمی سال گذشته انتظارات تورمی را پر نوسان کرده است، پاسخ به چنین سوالی اهمیت بیشتری دارد و نمیتوان دقیقا گفت قیمت این اقلام تا چه حد افزایش خواهند یافت.
مسئله دیگر آن است که بسیاری افراد در فرآیند حذف ارز ۴۲۰۰ توان خرید آنها کاهش یافته که بنا به محاسبات وزارت اقتصاد حدود ۶۰ میلیون نفر خواهند بود و نوع حمایت دولت مسئله بسیار مهمی است. ایده اولیه آن بود که بین ۹۴ تا ۱۳۰ هزار تومان به این ۶۰ میلیون نفر داده شود تا بخشی از قدرت خرید از دست رفته مردم جبران شود. اما بخشی از مجلس نگرانی جدی در این مورد دارد و به عنوان مثال روحالله ایزدخواه نماینده مخالف کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۱ بر این مسئله تاکید کرده که چه تضمینی وجود دارد جبران کاهش قدرت خرید توسط دولت اتفاق بیفتد. مخصوصا با توجه به تجربه مردم از اصلاح یارانهها در دولتهای قبلی و یارانه ۴۵ هزار تومانی که ارزش آن روز به روز در حال کاهش است. به همین دلیل مسعود میرکاظمی معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان برنامه و بودجه اعلام آمادگی کرده که مبلغ در نظر گرفته شده در ازای حذف ارز ۴۲۰۰ قابلیت افزایش دارد که هنوز رقم دقیق آن معلوم نیست. با این حال سوالی که وجود دارد آن است که چرا دولت تا این حد اصرار دارد که ارز ۴۲۰۰ همین امسال حذف شود؟ آیا به خاطر کسری بودجه خود دولت است یا ابعاد دیگری نیز این مسئله دارد؟
چرا عدم حذف ارز ۴۲۰۰ نیز تورمزا است؟
میدانیم به صورت کلی تورم به دلیل بیارزش شدن پول اتفاق میافتد. دلیل اصلی بیارزش شدن پول، افزایش اسکناس یا اعتبار بدون رشد اقتصادی است. در واقع اگر اقتصاد را همچون چای شیرین در نظر بگیریم، با افزایش آب جوش چای کمرنگ میشود و از شیرینی آن نیز کاسته خواهد شد. پول دقیقا همان آب جوش چای شیرین است و رشد اقتصادی شکر و مایع چای است. اگر بیشتر از میزانی که چای و شکر (رشد اقتصادی) موجود، پایه پولی افزایش یابد حاصل بیمزه شدن چای و در نتیجه کاهش ارزش اقتصاد به صورت اسمی است. اینک شواهدی وجود دارد که ادامه سیاست ارز ۴۲۰۰ باعث شده که میزان پول در اقتصاد افزایش یابد و در نتیجه تورم کل کالاهای اقتصاد افزایش یابد که ریشه آن در کمبود دسترسی دولت به منابع نفتی است.
به صورت کلی فرآیند تبدیل دلارهای نفتی به ریال بدین شکل است که دولت ارز کالاهای اساسی را در اختیار بانک مرکزی قرار میدهد و ما به ازای آن ریال دریافت میکند. بانک مرکزی نیز این ارزها را به واردکننده میدهد و ریالهای دست واردکننده را از دست آنها خارج میکند. اما واقعیت آن است که بانک مرکزی در برخی از مواقع سال اساسا ارزی نداشته تا به واردکننده بدهد و در نتیجه مجبور بوده است از منابع پایه پولی در بازار نیما ارز را به قیمت ۲۳ هزار تومان بخرد و به قیمت ۴۲۰۰ به واردکننده بدهد. چون نرخی که به واردکننده کالاهای اساسی تعلق میگرفته اختلاف زیادی با ارز نیما دارد؛ عملا بانک مرکزی نتوانسته آن مقدار پول که تزریق کرده را جمعآوری کند که ماحصل آن افزایش پایه پولی در نتیجه تورم است.
چرا حذف سیاست ارز ۴۲۰۰ قطعی است؟
به همین دلیل ادامه وضعیت فعلی نیز ناگزیر تورمزا خواهد بود و اینچنین با وضعیت متناقضی رو به رو هستیم. اما محاسبات نشان میدهد در صورتی که ارز ۴۲۰۰ حذف شود به صورت مستقیم ۶.۹ درصد به تورم اضافه خواهد شد (با توجه به وزن کالاهای اساسی در شاخص تورم) و دقیقا چون نرخی که بانک مرکزی ارز خریده با نرخی که بانک مرکزی ارز فروخته یکسان میشود عملا ۷.۶ درصد نیز از تورم کاسته خواهد شد. اما همین محاسبات نشان میدهد ادامه سیاستهای فعلی در صورتی که ارز کافی در اختیار بانک مرکزی نباشد، باعث میشود ۲۶.۷ درصد به تورم افزوده شود که دلیل واضحی است از اینکه باید شاهد پایان ارز ۴۲۰۰ باشیم. در نتیجه علیرغم همه اختلافها و نگرانیها از نحوه مدیریت این سیاست، احتمالا در سال ۱۴۰۰ دیگر ارز ۴۲۰۰ تخصیصی داده نخواهد شد.
چند سالی است که افزایش مبلغ یارانههای نقدی هم درخواست مردم است و هم وعده ثابت مسئولان؛ در دولت جدید و باتوجه به لزوم حذف ارز ترجیحی، چگونگی پرداخت یارانه نقدی به مسئلهای مهم تبدیل شده است.از طرفی دیگر انتقادهایی هم در خصوص قدرت خرید مردم در پی واریز یارانهها شده است.
این روزها زمزمههای حذف ارز ترجیحی موضوع بحث مسئولان است؛ حال با این اوصاف این نگرانی ایجاد میشود که تکلیف یارانه نقدی با حذف ارز ترجیحی چه خواهد شد؟ تجربه تلخ گرانیهای بعد از پرداخت یارانه دوباره تکرار میشود؟
به نظر میرسد دولت برای واریز یارانه جدید دی ماه منتظر تصمیم مجلس برای حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی است و مشمولان در بهمن ماه این یارانه را دریافت کنند.تا میانه دی ماه یک یارانه به حساب سرپرستان خانوار واریز شده است، همچنین پرداخت یارانه جدید به این ماه موکول شد.قرار بود با یارانه معیشتی بنزین، یارانه جدید ۹۹ تا ۱۲۶ هزار تومانی نیز واریز شود که دولت به وعده خود عمل نکرد.
طبق روال ماههای گذشته دولت واریز یک یارانه دیگر را تا پایان دی ماه بر عهده دارد، اگر چه معاون اقتصادی دولت زمان واریز یارانه جدید را این ماه اعلام کرده اما هنوز جزئیات زمان واریز آن منتشر نشده است.نیز نشان میدهد که احتمالا از بهمن ماه یارانه جدید واریز شود، در واقع دولت قصد دارد یارانه جدید را به یارانه معیشتی بنزین که در روز دهم هر ماه واریز میشود اضافه کند.
به نظر میرسد یکی از علتهایی که دولت در پرداخت یارانه جدید دست نگه داشته این است که موضوع حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی را در مجلس نهایی کند. اگر دولت از یک سو یارانه جدید را قبل از حذف نهایی ارز ترجیحی واریز کند و از سوی دیگر نمایندگان با حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی موافقت نکنند، پرداخت یارانه جدید یک تکلیف دیگر روی دوش دولت میگذارد.
در واقع دولت برای پرداخت یارانه جدید مصمم است اما شرط پرداخت آن را حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی میداند، چرا که با کسری بودجه و افزایش هزینهها، نقدینگی ندارد که با اتکای به آن یارانه جدیدی بدهد.
بنابراین کسانی که منتظر دریافت یارانه جدید هستند، احتمالا پس از تصویب نهایی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در مجلس، این یارانه را دریافت کنند.
آنطور که گفته شد، احتمالا واریز یارانه جدید در نیمه دوم دی ماه نیز انجام نشود و پرداخت آن به بهمن ماه موکول شود.
با فرض موکول شدن یارانه جدید به ماه بعد، دولت باید یک یارانه در روزهای آینده واریز کند که آن یارانه نقدی ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی است.
این یارانه به ۷۸ میلیون نفر داده میشود و مبلغ آن به حساب سرپرست خانوار واریز میشود. همچنین حدود ۲۱ میلیون خانوار یارانهبگیر مرحله اول وام یک میلیون تومانی کرونا را دریافت کردند که هر ماه یک قسط آن را از طریق یارانه پرداخت میکنند.
یارانه نقدی در ساعت ۲۴ روز دوشنبه ۲۰ دی ماه واریز شد
حاجتی اضافه کرد: برحسب مصوبه ستاد ملی کرونا و اطلاع رسانیهای قبلی صورت گرفته، هجدهمین بخش از اقساط تسهیلات قرضالحسنه ۱۰ میلیون ریالی مرحله اول وام کرونا، از یارانه نقدی دی ماه سال جاری سرپرستان خانواری که این تسهیلات را دریافت کردهاند، کسر خواهد شد.جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به اصلاح تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی، خبر داد. این نماینده مجلس از حذف قطعی ارز ترجیحی نهاده های دامی و دانه های روغنی خبر داد بنابراین این اقلام با افزایش قیمت روبهرو شوند
یارانه نقدی 800 هزار تومان می شود؟
رئیس جمهور در زمان انتخابات بیان کرده بود احتمالا از آذرماه مبلغ یارانه نقدی افزایش پیدا کند. اما مبلغ افزایش یارانه چقدر است و مشمولان یارانه چه کسانی هستند؟یارانه ۸۰۰ هزار تومانی واریز میشود؟
هر چند رئیس سازمان برنامه و بودجه میگوید یارانه نقدی تاثیری در بهبود معیشت مردم نداشته، اما آخرین اخبار حاکی از افزایش این مبلغ احتمالا تا پایان فصل پاییز است.
اگرچه عدهای معتقدند ترکیب دولت رئیسی در کنار وعدههای انتخاباتی او احتمال محققشدن تغییرات در نظام پرداخت یارانه را جدیتر میکند، اما کسری بودجه و منابع مالی مورد نیاز برای اجرای این طرحها همچنان محل سؤال هستند، علاوه بر اینکه براساس اظهارات پیش از انتخابات رئیسی، احتمالا باید تا پایان فصل پاییز در انتظار وقوع تحولات یارانهای بمانیم.
یارانه نقدی، دومین واریزی مهر بود. این یارانه نیز براساس زمانبندی در روز بیستم مهر به حساب سرپرستان خانوار واریز شد. مبلغ این یارانه نیز طی چندین سال گذشته بدون تغییر بوده، به نحوی که همهی خانوارهای مشمول مبلغ ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان بهازای هر یک از اعضای خانواده دریافت میکنند.با وجود چنین روندی تاکنون دو سناریو رقم دار منتشر شده است.
اولین آن مربوط به اظهارات ابراهیم رئیسی است که برای کاهش هزینه خانوادهها وعده داده که کارت اعتباری معیشت صادر میشود. بر این اساس به ازای هر یک از اعضای خانوار در سه دهک اول ۲۰۰ هزار تومان و دو دهک بعدی ۱۵۰ هزار تومان اعتبار ماهانه قرضالحسنه با کارمزد دو درصد تخصیص یابد.
این یارانه برای خانواده پنج نفره سه دهک اول ۲۰۰ هزار تومان و برای دهکهای چهارم و پنجم ۱۵۰ هزار تومان بهازای هر نفر است. آنطور که رئیسی گفته این کمکهای معیشتی قرار است به دولت برگردد، اما او گفته به خانواری که در پرداخت اقساط مشکل داشته باشد یارانه بازپرداخت تعلق میگیرد.
علاوه بر این، جوانترین وزیر کابینه دولت رئیسی موافقت خود را با افزایش یارانهها اعلام کرده است.
جدا از بدنه دولت، در مجلس نیز زمزمههای در حوزه کاهش یا افزایش یارانهها وجود دارد، مجلسیها به دنبال این هستند که موضوع حذف یارانهها را به رفراندوم بگذارند.
به گزارش سازمان هدفمندسازی یارانههای کشور، مدیرعامل این سازمان یادآور شد؛ دراین ماه، «دهمین قسط» از پرداخت دومین مرحله وام یک میلیون تومانی کرونایی، از حساب سرپرستان خانوادههایی که این وام را دریافت کردهاند، کسر میشود.
بر اساس گفته ابراهیم رئیسی، هر یک از اعضای خانوار دهکهای اول تا سوم نفری ۲۰۰ هزار تومان یارانه میگیرند. یارانه دهکهای چهارم و پنجم هم نفری ۱۵۰ هزار تومان است. بر اساس وعده رئیسی، هر خانوار چهار نفره باید منتظر یارانه ۸۰۰ تا۶۰۰ هزار تومانی باشد.
این در حالی است که اکنون رقم یارانه نقدی ماهانه نفری ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان است و مجموع یارانه نقدی یک خانوار چهار نفره ۱۸۲ هزار تومان است.
یارانه نقدی این افراد ۲۰۰ هزار تومان می شود
۱۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه به اقشار آسیبپذیر اختصاص مییابد. این خبری است که معاون وزیر اقتصاد اعلام کرده و بهنظر میرسد این گزاره پیشنهادی وزارت اقتصاد برای جبران فشار ناشی از حذف ارز ترجیحی در بودجه سال آینده باشد. هادی قوامی درباره حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در بودجه ۱۴۰۱ میگوید: در لایحه بودجه ۱۴۰۱ دولت، ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی وجود ندارد و تخصیصی برای اعطای این ارز درنظر گرفته نشده است. احسان خاندوزی وزیر اقتصاد در تکمیل این گزاره میگوید: دولت قائل به این است که ارز ۴۲۰۰ تومانی بهصورت تدریجی حذف شود که شوک بهدنبال نداشته باشد. او توضیح میدهد: ارز ترجیحی دارو حفظ خواهد شد و درخصوص نان که قوت غالب مردم است نیز فشاری وارد نخواهد شد. همزمان سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری، دیروز در جمع دانشجویان دانشگاه شریف گفت: دولت لایحه حذف ارز ترجیحی را از مجلس پس نگرفته است.
مجلس پیش از این به فوریت لایحه پیشنهادی دولت برای تغییر مسیر ارز ۴۲۰۰ تومانی رأی نداد. اکنون بهنظر میرسد دولت امیدوار است در قالب لایحه بودجه سال آینده، از حجم ارز تخصیصی با نرخ ترجیحی، بر مبنای دلار ۴۲۰۰ تومانی، بکاهد و بخشی از آن را در قالب کمک معیشتی و یا بهصورت یارانه نقدی بین ۶ دهک جامعه توزیع کند. اگر مبنای قضاوت را مبلغ اعلامشده از معاون وزیر اقتصاد در نظر بگیریم، بهنظر میرسد دولت تصمیم دارد؛ سال آینده، ۴ میلیارد دلار از ارز ترجیحی را با نرخ ۲۵ هزار تومان آزاد و آن را بین ۶۰ میلیون نفر از اقشار متوسط و آسیبپذیر توزیع کند. برآورد میشود در سال آینده با درنظر گرفتن مبلغ ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان یارانه نقدی و همچنین کمک معیشتی دولت ناشی از افزایش قیمت بنزین در آبان ۹۸، سرانه یارانه نقدی یا کالایی هر شهروند مشمول ماهانه ۲۰۰ هزار تومان خواهد شد. البته این بهمعنای دادن ۲۰۰ هزار تومان یارانه بهصورت نقد نیست بلکه بهنظر میرسد در نتیجه تصمیم احتمالی مشترک دولت و مجلس، بخشی از این یارانه در قالب کارت اعتباری خرید کالاهای اساسی، بین افراد مشمول توزیع شود.
با وجود چنین روندی تاکنون دو سناریو رقم دار منتشر شده است
اولین آن مربوط به اظهارات ابراهیم رئیسی است که برای کاهش هزینه خانوادهها وعده داده که کارت اعتباری معیشت صادر میشود. بر این اساس به ازای هر یک از اعضای خانوار در سه دهک اول ۲۰۰ هزار تومان و دو دهک بعدی ۱۵۰ هزار تومان اعتبار ماهانه قرضالحسنه با کارمزد دو درصد تخصیص یابد.
این یارانه برای خانواده پنج نفره سه دهک اول ۲۰۰ هزار تومان و برای دهکهای چهارم و پنجم ۱۵۰ هزار تومان بهازای هر نفر است. آنطور که رئیسی گفته این کمکهای معیشتی قرار است به دولت برگردد، اما او گفته به خانواری که در پرداخت اقساط مشکل داشته باشد یارانه بازپرداخت تعلق میگیرد.
اما دومین اظهار نظر مربوط به محسن رضایی است. پیشنهاد معاون اقتصادی رئیسجمهور چیست؟ محسن رضایی وقتی کاندیدای ریاست جمهوری بود گفت که یارانهها را ۱۰ برابر میکند و ۶۰ میلیون نفر یارانه ۴۵۰ هزار تومانی میگیرند؛ بنابراین دومین سناریو در دولت به اظهارات معاون اقتصادی برمیگردد که به احتمال زیاد پیشنهاد افزایش ۱۰ برابری را در دولت مطرح میکند.
علاوه بر این، جوانترین وزیر کابینه دولت رئیسی موافقت خود را با افزایش یارانهها اعلام کرده است. وزیر کار از روش جدید برای شناسایی مشمولان یارانه گفته است. حجت الله عبدالملکی گفته است: قطعا این یارانهای که الان پرداخت میشود اثر رفاهی ویژهای ندارد.
جدا از بدنه دولت، در مجلس نیز زمزمههای در حوزه کاهش یا افزایش یارانهها وجود دارد، مجلسیها به دنبال این هستند که موضوع حذف یارانهها را به رفراندوم بگذارند. آیا دولت و مجلس یارانهها را افزایش خواهند داد؟
مبلغ یارانه نقدی جدید مشخص شد
یارانه نقدی این روزها دغدغه خیلی از مردم شده است.خیلی از افراد با یارانه نقدی که در ماه به حساب سرپرست خانوار واریز می شود بخشی از مشکلات معیشتی خود را برطرف میکنند.یارانه نقدی هر نفر ایرانی 45 هزار تومان است. در چند وقت لخیر بحث بر سر این است که مبلغ یارانه نقدی را افزایش دهند و مبالغ مختلفی از طرف دولت اعلام شده که هنوز هیچ کدام تصویب نشده است.
مبلغ یارانه نقدی جدید چقدر است؟
جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به اصلاح تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی، خبر داد. این نماینده مجلس از حذف قطعی ارز ترجیحی نهاده های دامی و دانه های روغنی خبر داد بنابراین این اقلام با افزایش قیمت روبهرو شوند .عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: اگر دولت دست به اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی در این شرایط نزند مجبور است که از بانک مرکزی استقراض کند.دیدهبان ایران نوشت: قادری با بیان اینکه دولت چارهای جز اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی ندارد، تصریح کرد: دولت مابه التفاوت قیمت کالاهای اساسی را در قالب کارت معیشتی و یارانه به مردم پرداخت خواهد کرد.
یارانه نقدی در این سالها به عنوان کمک هزینه معیشتی برای خیلی از خانوارهای کم درآمد بوده است و یارانه نقدی برای هر فرد 45 هزارتومان در نظر گرفته شده است . در رابطه با یارانه نقدی در این مدت اخیر اخبار زیادی منتشر شده که هنوز عملی نشده است.علاوه بر یارانه نقدی، یارانه معیشتی هم به بعضی از خانوارها تعلق میگیرد. در زیر خبر مهمی درباره افزایش مبلغ یارانه نقدی را باهم می خوانیم
قصه بی پایان یارانه نقدی در دولت سیزدهم نیز ادامه پیدا کرده است.
گفته میشود به زودی دولت به ۶۶ میلیون نفر که عموما در دهک اول تا هشتم قرار میگیرند ماهانه ۲۷۳ هزار تومان یارانه ترکیبی واریز خواهد کرد.لازم است در این خصوص دولت به صورت مداوم مردم را در جریان تصمیمات کلان خود قرار دهد و از اعلامیههای غافلگیرکننده اجتناب کند.از معاونت اقتصادی رئیس جمهور گرفته تا وزیر اقتصاد و اقتصاددانان نزدیک به دولت، وعده پرداخت یارانه نقدی جدید را میدهند. حتی قرار بود یارانه نقدی، با یارانه معیشتی واریز شود. اما به نظر میرسد دولت توان مالی و بودجه پرداخت یارانه جدید را ندارد و فقط وعده میدهد
آخرین وعده پرداخت یارانه نقدی جدید، مربوط به جلسه وزیر اقتصاد با برخی از اقتصاددانان اسلامی بود. جایی که احسان خاندوزی در آن صراحتا اعلام کرد هیچ راهکار فوری برای حل مشکلات اقتصادی وجود ندارد و تنها راهکار فوری که در کوتاهمدت وجود دارد، پرداخت یارانه نقدی است.
خاندوزی در این جلسه که در دانشگاه قم برگزار شد، گفته: برای حل مشکلات باید جامعه را برای تابّآوری و ثمر نشستن سیاستهای اصلاحی آماده کرد و این زمان میطلبد. لذا جز پرداخت یارانه نقدی راهکار فوری نداریم! البته راهکارهای بلندمدتتر یکسال آینده ثمر میدهد.
اما مشخص نیست که منظور خاندوزی از یارانه نقدی فوری، کدام یارانه است؟ یارانه نقدی که قرار است از محل حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی پرداخت شود یا یارانه بنزین که قرار است طرح آزمایشی آن در قشم و کیش اجرا شود و به نظر میرسد ایده آن مربوط به محسن رضایی است.
اما نکتهای که مشخص است این است که دولت رئیسی طرح و برنامهای برای حل مشکلات اقتصاد ایران ندارد و چهرههای اقتصادی کابینه همه در تلاشند تا با پرداخت یارانه جدید، بخشی از مشکلات اقتصادی را برطرف کنند. اما حتی برای پرداخت یارانه هم نگاه واحد و یکسانی ندارند.
همه یارانههای نقدی پرداخت نشده دولت!
در مبارزات انتخاباتی، ابراهیم رئیسی وعده پرداخت یارانهای را داده بود که گفته میشد باید از آذرماه ۱۴۰۰ پرداخت شود. وامی که مشخص شد بلاعوض نبوده و در قالب کارت اعتباری بوده و افراد پس از دریافت باید ماهانه اقساط آن را پرداخت میکردند.
کمی بعد در آبان ماه محسن رضایی، معاون اقتصادی دولت از خبر خوش آذرماه رونمایی کرد و بعدا مشخص شد که منظور او پرداخت یارانه جدیدی بوده که احتمالا در قالب یارانه بنزین پرداخت میشود. محسن رضایی گفته بود با پرداخت این یارانه، مجموع یارانههای دریافتی یک خانوار چهار نفره به ۸۰۰ هزار تومان میرسد. اما کمی بعد مشخص شد که احتمالا بخشی از این یارانه در قالب کارت اعتباری و برای خرید کالاهای اساسی است.
کمی بعدتر، نامه محرمانهای با امضای معاونت اقتصادی رئیس جمهور (محسن رضایی) منتشر شد که از طرح تغییر سهمیهبندی بنزین خبر میداد. طرحی که میگفت بنزین بعد از این به جای خودرو به افراد پرداخت میشود. بعد از آن هم گفته شد هر کد ملی ماهانه ۱۵ تا ۲۰ لیتر بنزین ۱۵۰۰ تومانی دریافت میکند. یعنی هر کد ملی ماهانه ۳۰ هزار تومان یارانه میگیرد که میتواند از آن برای خرید بنزین استفاده کند و یا خریدهای دیگر.
این طرح قرار است به صورت پایلوت در کیش و قشم اجرا شود و بعد به کل کشور تعمیم داده شود. اگرچه زمان اجرای آن هنوز مشخص نیست. اما از اوایل دی ماه زمزمه افزایش مبلغ یارانه نقدی دوباره شنیده شد. یارانهای که مشخص نیست چه بود. اما وزارت اقتصاد و معاونت اقتصادی گفته بودند که این یارانه با یارانه معیشتی دی ماه واریز میشود. اما نشد.
دولت توان پرداخت یارانه ندارد؟
حالا هم خاندوزی وعده پرداخت یارانه فوری را داده و گفته تنها راهکار دولت برای حل مشکلات همین است.
این در حالی است که نرخ تورم در ایران به ۴۳ درصد رسیده است و پرداخت چنین یارانهای نمیتواند افزایش تورم و شکاف بین هزینه و درآمد خانوارها را پر کند. برای همین اقتصاددانان معتقدند که راهکار دولت باید بر کنترل نرخ تورم و افزایش قدرت خرید مردم متمرکز باشد نه فقط افزایش یارانهها.
چون در اقتصادی با تورم ۴۳ درصدی، پرداخت یارانه دردی را دوا نمیکند و تنها مانند مسکن موقتی است که خودش میتواند عامل مشکلات دیگری باشد.از طرف دیگر، به نظر میرسد که پرداخت یارانه تنها ایده اقتصادی دولت جدید است. اما مشکل این است که دولت توان مالی پرداخت یارانه جدید را ندارد و یا در اجرا و تامین اعتبار آن با مشکلات جدی روبروست.
به خصوص که در لایحه بودجه مشخص است که دولت حتی توان پرداخت حقوق کارمندان خود را ندارند. حتی در این لایحه دولت این مجوز را داده که سازمان برنامه هر ماه -در صورت مشکل- حقوق کارمندان خود را از محل یارانهها پرداخت کند و ظرف ۱۰ روز آن را برگرداند. از طرفی گفته شده که بخشی از اعتبار یارانهها هم میتواند از محل تنخواه بانک مرکزی تامین شود.
این موارد نشان میدهد که دولت میخواهد یارانه بدهد اما نه اعتبار آن را دارد و نه توان اجرای طرحهای مرتبط با آن را.دولت قرار است سال آینده سه یارانه نقدی به مردم پرداخت کند؛ یارانه نقدی، یارانه معیشتی و یارانه جدید ۹۰ هزار تومانی. با این حساب مجموع یارانه دریافتی یک خانوار چهار نفره در سال آینده بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان میشود. دولت اعلام کرده که سال آینده یارانه جدیدی به مردم میدهد که مبلغ آن بین ۹۰ تا ۱۲۰ هزار تومان است. آنگونه که جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه خبر داده یارانه جدید به هفت دهک اول جامعه پرداخت میشود.
این نماینده مجلس گفته مبلغ یارانه دهک اول تا چهارم ماهانه ۱۲۰ هزار تومان است و مبلغ یارانه دهکهای پنجم، ششم و هفتم ۹۰ هزار تومان. بر این اساس یک خانوار چهار نفره که جزو هفت دهک اول درآمدی جامعه باشد، یارانه جدیدی دریافت میکند که مبلغ آن بین ۴۸۰ تا ۳۶۰ هزار تومان است.
اما چه کسانی جزو دهک اول تا هفتم قرار دارند؟ اگرچه دولت نتوانسته هنوز دهکها را به درستی تفکیک کند، اما بر اساس گزارشهایی که منتشر شده، درآمد دهکهای مختلف اعلام شده است. افرادی که درآمد ماهانه آنها کمتر از ۳میلیون و ۶۰۰ هزار تومان باشد، جزو چهار دهک اول درآمدی هستند و احتمالا باید مشمول یارانه ۱۲۰ هزار تومانی شوند.اما افرادی که درآمد آنها بین ۳ میلیون و ۶۰۰ تا ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان باشد جزو دهک پنجم تا هفتم هستند و مشمول یارانه ۹۰ هزار تومانی میشوند.اگر گفته قادری درست باشد، افرادی که درآمد ماهانه آنها زیر ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است، منتظر یارانه جدید دولت باشند.
اما سوال مهم این است که سال آینده خانوارها در مجموع چقدر یارانه میگیرند؟
یارانه جدید دولت در حالی پرداخت میشود که گویا قرار نیست یارتنه نقدی و معیشتی حذف شود. بر این اساس یارانهبگیران سال آینده باید منتظر واریز سه یارانه باشند. یارانه نقدی ماهانه، یارانه معیشتی و یارانه جدید.
به نظر میرسد مشمولان یارانه معیشتی، در لیست دریافتکنندگان یارانه جدید هم باشند. از طرفی چون این افراد جزو دهکهای درآمدی پایین محسوب میشوند، همچنان در لیست یارانه نقدی هم میمانند. اما احتمالا یارانه نقدی دهکهای هشتم، نهم و دهم حذف میشود. یعنی سه دهک درآمدی بالای جامعه و افرادی که حقوق ماهانه آنها بالای ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است.
مجموع یارانه نقدی سال ۱۴۰۱
حالا با این فرض میتوان گفت خانوارهایی که در هفت دهک اول درآمد قرار دارند، ماهانه باید منتظر دریافت سه یارانه باشند. مبلغ این یارانه برای خانوار چهار نفره بین ۷۱۴ تا ۸۳۴ هزار تومان است. بر این اساس میتوان گفت یارانه نقدی خانوارها و یارانه معیشتی به قوت خود باقی است و یارانه ۹۰ تا ۱۲۰ هزار تومانی جدیدی هم قرار است پرداخت شود.
مبلغ یارانه نقدی برای همه افراد ثابت است و ماهانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان است. یک خانوار چهار نفره در هر دهکی که باشد، ماهانه ۱۸۲ هزار تومان یارانه نقدی دریافت میکند.جز این یک خانوار چهار نفره ماهانه ۱۷۲ هزار تومان یارانه معیشتی یا یارانه بنزین دریافت میکنند.حالا قرار است یارانه جدیدی هم به حساب این خانوارها واریز شود. مبلغ یارانه جدید برای یک خانوار چهار نفره ۴۸۰ یا ۳۶۰ هزار تومان است.با توجه به اینکه این یارانه قرار است به دهکهای پایین درآمدی پرداخت شود، میتوان گفت خانوارهای ۵ تا ۷ دهک اول جامعه هر سه این یارانهها را دریافت میکنند.پس یک خانوار چهار نفره که در دهک اول تا چهارم قرار دارد، سال آینده در مجموع ۸۳۴ هزار تومان یارانه میگیرد. یک خانوار چهار نفره که در دهک پنجم تا هفتم قرار دارد ۷۱۴ هزار تومان یارانه نقدی میگیرد.
یارانه نقدی جدید در راه است
دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۱ در ازای اصلاح ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای اساسی پیشنهاد داده، بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه جدید به مردم پرداخت شود.سازمان برنامه و بودجه متن کامل لایحه بودجه 1401 را منتشر کرده که در تبصره 14 این لایحه در خصوص هدفمندی یارانه ها پیشنهاد پرداخت 100 هزار میلیارد تومان یارانه جدید در سال آینده به مردم در ازای اصلاح ارز 4200 تومانی و جبران اصلاح نرخ کالاهای اساسی ، دارو، یارانه نان و خرید تضمینی گندم آمده است.کل یارانه پرداختی در سال آینده طبق این لایحه 336 هزار میلیارد تومان پیشنهاد شده است که 73 هزار و 800 میلیارد تومان آن یارانه نقدی و معیشتی است.
ارسال نظر