خطر کاهش نرخ سود سپردهها!
برای اولین بار در ۹ ماه گذشته، نرخ سود بین بانکی به زیر ۱۹ درصد نفوذ کرده و به ۱۸٫۴ درصد رسیده است. حالا سوال این است که آیا تداوم این کاهش قرار است نرخ سود سپردهها را هم کاهش دهد؟
برای اولین بار در ۹ ماه گذشته، نرخ سود بین بانکی به زیر ۱۹ درصد نفوذ کرده و به ۱۸٫۴ درصد رسیده است.
نرخ بهره در بازار بین بانکی یکی از انواع نرخهای بهره در بازار پول است که به نرخهای سود یا بهره در سایر بازارها (نرخ بهره سپرده، تسهیلات، اوراق دولتی و…) جهت میدهد با این حال از آنجا که در اقتصاد ایران چون نرخ بهره سپرده و تسهیلات به صورت دستوری تعیین میشود، این تاثیرات قابل مشاهده نیست مگر اینکه بانک مرکزی تصمیم بگیرد که تعیین نرخ بهره در بانکها را آزاد کند و به اختیار بانکها بگذارد.
به عبارت بهتر این نرخ، قیمت ذخایر بانکهاست و زمانی که آنها در پایان دورۀ مالی کوتاهمدت اعم از روزانه یا هفتگی، دچار کسری ذخایر میشوند، از سایر بانکها در بازار بین بانکی یا از بانک مرکزی استقراض میکنند.
با این حساب با آغاز کاهش نرخ بهره بینبانکی در شرایط باید منتظر چه اتفاقی باشیم؟
کامران ندری، کارشناس امور بانکی، در پاسخ میگوید: کاهش فعلی زیاد نبوده بنابراین تا اینجا میتوان چنینی ارزیابی کرد که چندان اثرگذار نیست ولی اگر روند کاهش ادامه پیدا کند میتواند آثار تورمی داشته باشد چرا که کاهش نرخ بهره بین بانکی به معنی تسهیل فرایند خلق پول در بانکها و سرعت گرفتن رشد نقدینگی است.
همچنین ندری تاکید میکند که ادامه روند کاهش نرخ بهره بین بانکی میتواند در بلند مدت روی سود سپرده تاثیر بذارد و آن را کاهش بدهند اما روی نرخ سود تسهیلات بعید است که اثرگذار باشد.
به باور این کارشناس علت کاهش فعلی این نرخ در بازار بین بانکی احتمالا این است که اغلب بازارها نزولی شدند و به خاطر شرایط نااطمینانی در اقتصاد تقاضا برای وام نیز پایین آمده، بنابراین بانکها ذخایر اضافی زیادی در دست دارند و طبیعتا نرخ بهره بین بانکی کاهش پیدا میکند.
ضمنا او با انتقاد از عملکرد بانکمرکزی در روشن کردن موضع خود نسبت به نرخ بهره بین بانکی، عنوان میکند: موضع بانک مرکزی اصلا مشخص نیست و در رابطه با نرخ بهره بین بانکی فقط یک کرودور اعلام کرده با کف ۱۴درصد و سقف۲۲درصد. درحالی که در سایر کشورها بانکهای مرکزی علاوه بر کریدور، نرخ سیاستی مشخصی هم اعلام میکنند.
منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر