یارانه نان | یارانه نان توزیع
تازه ترین جزئیات از یارانه نان | قیمت نان افزایش می یابد؟
مشاور وزیر اقتصاد و دارایی گفت: ما به طور متوسط بین نانواییهای کشور روزانه ۲۴ هزار تن آرد توزیع میکردیم، درحال حاضر با وجود سامانه هوشمندسازی یاران آرد و نان، با ۱۶ تا ۱۸ هزار تن، نیاز آرد کل کشور تأمین میشود.
موضوع یارانه نان چند ماهی است که مورد بحث است. قبلا گفته شده بود که یارانه نان از طریق کارت به نانوا پرداخت می شود. زیرساخت های یارانه نان در حال آماده سازی است. به زودی نانوایان مجهز به دستگاه های کارتخوان هوشمند برای توزیع یارانه نان می شوند. جزئیات کامل از یارانه نان را در ادامه می خوانید.
محمد جلال با بیان اینکه بنای ما این بود قیمت نان تغییر نکند، گفت: از ابتدای شروع طرح هوشمندسازی یارانه نان، چون دولت مایل بود تا افرایش قیمت اتفاق نیفتد، باید این جبران را برای نانوایان انجام دهد. یک مبلغی را به عنوان کمک هزینه به نانوایان پرداخت کردیم. این تصمیم باعث کمک به جبران هزینههای نانوا و اقتصادی ماندن فعالیت نانوایی میشد و دولت از ابتدا با منطق جبران هزینههای نانوا همراه بود.
وی افزود: دومین اثری که جبران ۱۵ درصدی داشت این بود که استقرار زیرساخت ها، کارتخوان هوشمند را از قالب نمایشی خارج کرد و به کارکرد واقعی رساند. روزانه حدود ۷/۹ میلیون تراکنش در سامانه ثبت میشود. در این ۹۰ روز، فروش ۴/۱ میلیارد قرص نان در این سامانه ثبت شده است.
استقرار کارتخوانهای هوشمند باعث مشاهده پذیر شدن فعالیتهای نانوا شد. نگاهمان این بود تا نانوا باید وارد زمین بازی شود و استقرار کارتخوان هوشمند به صورت نمایشی نباشد.
مشاور وزیر اقتصاد بیان کرد: ۷۴ هزار نانوایی در سطح کشور قابلیت استقرار کارتخوان هوشمند را دارند. ما به طور متوسط بین نانواییهای کشور روزانه بین ۲۴ هزار تن آرد توزیع میکردیم، درحال حاضر با وجود سامانه، با ۱۶ تا ۱۸ هزار تن آرد کل نیاز کشور تامین میشود. نان سنگک فقط ۱۰ درصد آرد را مصرف میکند و کمترین مصرف آرد مربوط به همین نان است.
در گذشته تقلبهایی از طرف نانوایان اتفاق میافتاد، مثلا مبلغ تراکنش را افزایش میدادند. ۳ درصد نانوایان در سطح کشور تراکنش غیرواقعی داشتند که ۱۲ درصد کمک هزینه را دریافت کردند.
مشاور وزیر اقتصاد افزود: دستورالعملهای لازم در ماه جاری به نانوایان ابلاغ میشود.
پیچیدگی سامانه اشکالی ندارد، اما قائده و قانون نباید پیچیده باشد. دولت الکترونیک یعنی ساخت امکان برای حکمرانی بهتر.
یعنی شما به موجب خدماتی، دادههایی را تولید میکنید و ما میتوانیم به این دادههای اتکا کنیم. وقتی دولت الکترونیک را توسعه دهیم، دایره امکانات حکمرانی بهتر را توسعه میدهیم. امروز به این رسیدیم که زیرساخت نان و آرد کشور در سیطره جمهوری اسلامی است.
وی در پایان سخنان خود اظهار داشت: در فاز بعدی موضوع آرد و نظام توزیع آرد در دستور کار است. مقوله سهمیه آرد نانوا ام الفساد در مسئله توزیع آرد کشور بوده و میخواهیم پایههای این فساد را متزلزل کنیم. چالش سهمیه بندی آرد باعث شده بود که قیمت مجوز نانوایی در تهران به طور متوسط ۵ میلیارد تومان باشد و در مناطق گران قیمت به ۹ میلیارد برسد.
همه چیز درباره یارانه نان
محمد جلال مشاور وزیر اقتصاد با بیان اینکه براساس طرح وزارت اقتصاد در خصوص مدیریت آرد و نان مقدار عرضه نان باید قابل قبول باشد، گفت: امروز بیش از ۸۰ روز از شروع طرح مذکور میگذرد و بیش از ۷۰ هزار نانوایی به سامانه تجهیز شدهاند.
وی افزود: برآورد ما براساس آمارهای اداراتکل غله و خدمات بازرگانی، این است که ۷۵ هزار واحد نانوایی فعال سنتی در سطح کشور داشته باشیم، سطح پوشش فعلی این طرح حدود ۹۵ درصد کل نانوایان است. برخی مشکلات مانند فوت مالک باعث عدم پوشش کامل طرح شده است و یا امکان تخصیص کارتخوان هوشمند وجود ندارد، مثلاً مجوز نانوایی تاریخگذشته است بر این اساس از سمت دولت محدودیتی وجود ندارد. روزانه فروش حدود ۱۰۰ میلیون قرص نان در سامانه ثبت میشود که شامل ۷.۵ میلیون تراکنش بانکی است.
جلال با اشاره به جزییات طرح مدیریت هوشمند آرد و نان، گفت: این تعداد تراکنش توسط ۶.۵ میلیون کارت بانکی یکتا انجام میشود و بهطور متوسط هر ۳ روز خرید نان توسط ۲۸ میلیون خانوار ایرانی انجام میشود.
مشاور وزیر اقتصاد اضافه کرد: این طرح با هدف جلوگیری از انحراف نان یارانهای دنبال میشود، فردی بیشتر از یارانه استفاده میکند که تمکن مالی بالاتری دارد. بهخلاف سایر اقلام مصرف بیشتر نان توسط خانوارهای کمدرآمد است و بر این اساس نان آخرین سنگر معیشتی عموم مردم است.
جلال با ابراز اینکه در دولت فرض بر این بود که هزینه دسترسی مردم به نان سنتی نباید تغییر کند، گفت: زمانی که آرد در اختیار نانوا قرار میگیرد و با بازار رقیب ۲۰برابر فاصله قیمتی دارد باید زیرساختی طراحی شود که از انحراف یارانه آرد جلوگیری شود، در این طرح نیمنگاهی به افزایش کیفیت نان و کاهش دورریز هم وجود دارد.
مشاور وزیر اقتصاد با یادآوری اینکه "چون قرار بود از زیرساختهای بانکی بهره ببریم و تنظیمگر این بانک نیز وزارت اقتصاد است" ادامه داد: در این طرح کاهش هزینههای دولت مطرح شده بود بر این اساس تهیه زیرساخت جهت تحقق اهداف سیاستگذار به وزارت اقتصاد واگذار شد. یک هماهنگی مشترک بین ۴ وزارتخانه انجام شده است تا از مرداد ماه وارد فاز دوم طرح شویم تا بتوانیم نظام هوشمند تخصیص آرد به نانوایان را هدایت کنیم. عملیات اجرایی بهصورت مشترک با کمک وزارت صمت، کشور و کشاورزی در دستور کار است تا طی دو ماه آینده شاهد آثار صرفهجویی ناشی از این طرح باشیم، بر این اساس در این فاز ضریب ۱۵درصدی جبران هزینههای نانوایان تعدیل خواهد شد.
جلال با اشاره به اینکه سهمیه آرد با مجوز نانوا گره خورده بود و تا سقف مجوز امکان خرید آرد یارانهای برای نانوایان وجود داشت، گفت: در این فاز دنبال متناسبسازی سهمیه آرد نانوایان در کشور هستیم و هدف این است که منطق نهچندان قوی تحت عنوان سهمیه آرد یارانهای کنار گذاشته شود. رویکرد سنتی با مفهوم سهمیه که به آن نقدهای جدی وارد است در فاز دوم طرح شکسته خواهد شد و میخواهیم بهسمت شناورسازی دسترسی نانوایان به آرد برویم. بسته به نوع استان در دورههای یکماهه یا دوماهه دسترسی برای خرید آرد یارانهای در دوره بعدی مهیا میشود.
وی افزود: اولین رکن این طرح ثبات قیمت نان سنتی است، مردم سهمیه نان ندارند و این موضوع از ابتدا یک گمان رسانهای بود و در طراحی مدل جایگاهی نداشته است و کارت نان نیز یک شایعه رسانهای است، بر این اساس مردم فقط از طریق کارتخوان جدید خرید نان انجام میدهند.
ارسال نظر