کلسترول (Cholesterol) یک چربی استروئیدی است که در مطالعات علمی برای تولید ISCOMs، روتورهای مولکولی، حامل های دارویی و… مورد استفاده قرار می گیرد. معروفترین برند این ماده در کاربردهای تحقیقاتی برند سیگما آلدریچ میباشد. این ماده در صدر پر فروش ترین محصولات سیگما آلدریچ میباشد.
مشخصات کلسترول
کلسترول یکی از اعضای اصلی خانواده چربی های استروئیدی است. این ماده آلی به عنوان پیش ساز طیفی از هورمون های جنسی استروئیدی (مانند تستوسترون، استروژن و پروژسترون) و همچنین ویتامین D عمل می کند. Cholesterol در کبد تولید می گردد و یکی از فراوان ترین مواد آلی در بدن انسان است. بین 20 تا 25 درصد غشای سلولی از این مولکول آلی تشکیل شده است، به علاوه در تولید اسیدهای صفراوی نقش محوری دارد.
کلسترول در حالت خالص ماده ای سفید رنگ (یا زرد کم رنگ)، بی مزه، بی بو و به شکل کریستالی است. از لحاظ ترکیب شیمیایی از سه عنصر کربن، هیدروژن و اکسیژن تشکیل شده و فرمول شیمیایی آن به صورت C27H46O است. این ماده در استون، اتیل استات، دی اکسان، اتر نفتی، بنزن، چربی ها و در محلول های آبی نمک های صفراوی قابل حل می باشد.
کلسترول در خون نامحلول است و برای جابجایی در بدن به دسته ای از لیپوپروتئین ها (LDL و HDL) متصل می گردد. جدا از نقش های محوری که در بدن دارد بخشی از بیماری ها (مخصوصا بیماری های قلبی عروقی) ارتباط مستقیمی با سطح کلسترول بدن دارند. به همین دلیل در پزشکی سطح آن همواره مورد بررسی قرار می گیرد و به عنوان یکی از شاخص های سلامتی محسوب می شود. در بعد صنعتی غالبا از پشم گوسفند استخراج می گردد چرا که لیپیدهای تولید شده توسط غدد چربی پوست گوسفند سرشار از Cholesterol هستند.
کاربرد کلسترول در تحقیقات دارویی
در حال حاضر استفاده از کلسترول خالص بیشتر جنبه دارویی و تحقیقاتی دارد. محققین در طی سال های اخیر آزمایشات زیادی در جهت آشکارسازی جنبه های مختلف نقش و تاثیرات این ماده بر سلامتی انسان انجام داده اند.
پودر Cholesterol آزمایشگاهی را می توان جهت سنجش تاثیرات مختلف این ماده به رژیم غذایی حیوانات آزمایشگاهی اضافه نمود. مانند سنجش تاثیر میزان کلسترول خون بر بروز اختلالات عروق خونی، چربی کبد، بیماری های قلبی و سایر بیماری های مرتبط.
ساخت حمل های دارویی مبتنی بر کلسترول از جمله موضوعاتی است که در سالهای اخیر به صورت جدی پیگیری می شود. با توجه به اینکه این ماده در ساختار غشای سلولی حضور دارد می تواند داروهای ضد سرطانی، ضد ویروسی و ضد باکتریایی را به صورت هدفمند به سلول برساند.
کلسترول را می توان در ساخت پروب های مولکولی (روتورهای مولکولی) استفاده نمود. این پروب های مولکولی را می توان در پاتولوژی بسیاری از بیماری ها از جمله دیابت، سرطان، مالاریا و … استفاده نمود.
کلسترول همچنین در تولید کمپلکس های محرک سیستم ایمنی (ISCOMs) نیز استفاده می شود. ISCOMs توانایی تحریک سیستم ایمنی سلولی و همورال را دارند به همین دلیل می توان از آنها در کنار واکسن های معمولی جهت برانگیختن هرچه بیشتر سیستم ایمنی بدن استفاده نمود.
ارسال نظر